Even wat cijfers:
- 1 op de 3 ouders ervaart de druk van het ouderschap als te hoog
- 1 op de 11 kinderen groeit op in armoede.
- Meer dan 100.000 kinderen in Nederland worden mishandeld.
- Bijna 40% van de huwelijken strandt, waarvan 1 op de 5 wordt gekwalificeerd als vechtscheiding.
- Alleenstaande ouders maken een armoedeval bij een scheiding met alle gevolgen van dien voor de kinderen.
Gekscherend wordt gezegd dat je geen handleiding bij de geboorte van een kind krijgt terwijl het misschien wel het belangrijkste is wat
je ooit zal doen. Elke ouder wil het beste doen voor zijn kind. Maar ouders kampen naast trots en geluk ook met vragen, schuldgevoelens en onzekerheden. Ze weten alleen niet waar ze naar toe kunnen of durven het niet te vragen. Dit maakt ouderschap kwetsbaar.
Dan worden ouders ook nog geconfronteerd met ‘de oudermaffia’. Wie kent ze niet? Ouders, collega’s, op het schoolplein, borstvoeding, … Ouders worden de maat genomen. ‘Ga jij 4 dagen werken? Geef jij geen borstvoeding? Ga je nu al naar huis, parttimer?’ De meetlat langs ouders is hard en hoog. De Nederlandse moederschapscultuur, ‘je bent alleen een goede moeder als je er voor je kinderen bent’ heeft invloed op de arbeidsparticipatie, gezondheid en financiële onafhankelijkheid van vrouwen.
Ouders staan er bovendien vaak slecht op. Ze worden ervaren als of voelen zich ‘zeikerds’ als het om hun kind gaat. Of als het om kwetsbare kinderen gaat als ‘de boeman’.
Oplossing: ouderschap op de kaart
Om ouders de plek te geven die ze nodig hebben om hun kind beter te ondersteunen zijn een aantal simpele oplossingen voorhanden:
- Investeer in het keukentafelgesprek. Geef ouders een handleiding mee voor het maken van een goed ouderschapsplan: Wie doet wat? Wie gaat er naar het consultatiebureau? Wie werkt er wanneer? Wat vinden wij belangrijk in onze opvoeding?
- Om ouders gelijk een goede start te geven zouden zij bij de aangifte op het gemeentehuis een ouderinformatieboekje moeten krijgen met lokale en landelijke regelingen. Hierbij kan gedacht worden aan het wijkteam, lokale oudercafe’s, verlofregelingen, Nibud en Wijzer met Geldzaken.
- In gesprekken met ouders op school, consultatiebureau, JGZ of huisarts moet stil gestaan worden bij de ouder. Hoe is het met je? Lukt het? Welke vragen heb je? Zet ouders centraal als begeleider en expert van hun kind.
- Ditzelfde geldt voor werknemers. Ook aan de werkgeverstafel moet aandacht worden besteed aan de rol als ouder in het kantoortafelgesprek. Werk aan een family-friendly cultuur.
Dit werkt twee kanten op. Ouders krijgen meer ruimte om werk en zorg te combineren en werkgevers krijgen tevreden en gezonde werknemers. - Maak werk van de moedermaffia. Een cultuurverandering is noodzakelijk om de deeltijdcultuur te doorbreken, om van de nare opmerkingen af te komen die schuldgevoelens in de hand werken. Om ze te bestrijden en aandacht te vragen voor ouderschap pleiten we voor een brede campagne in het verlengde van #doeslief.
- Maak het overal makkelijker. Zorg voor parkeerplaatsen voor jonge gezinnen bij alle overheidsinstellingen. Zorg voor verschoningskussens op een openbare plek, niet alleen op het damestoilet.