Om de onderwijskwaliteit te verbeteren gaan sommige scholen minder onderwijstijd geven in een pilot van twee jaar. Wij maken ons zorgen over deze ontwikkeling en hebben dit aangekaart bij het ministerie van Onderwijs.
Minder onderwijstijd
Het aantal lesuren in het voortgezet onderwijs is relatief hoog in Nederland, zo’n 14 procent boven het Europese gemiddelde. Door het lerarentekort neemt de druk op leraren en scholen steeds verder toe. Het zorgt er mede voor dat leraren te vroeg het onderwijs verlaten, waardoor het lerarentekort nog groter wordt. De kwaliteit van het onderwijs en het werkplezier van leraren lijden hieronder. De pilot moet uitwijzen of een betere balans tussen het aantal lesuren en tijd voor voorbereiding en ontwikkeling daadwerkelijk leidt tot een betere kwaliteit van lessen, minder werkdruk voor leraren en een verbetering van de aantrekkelijkheid van het beroep.
Zorgen van ouders
Wij maken ons om verschillende redenen zorgen over het verzorgen van minder onderwijstijd.
Minder onderwijstijd heeft ook invloed op het gezinsleven. kinderonderwijs betekent dat jongeren meer thuis zullen zijn terwijl in veel gevallen ouders aan het werk zijn. Ook jongeren van 12- 14 jaar. Ouders kunnen dan twee dingen doen; huiswerkbegeleiding of een sleutel meegeven. met huiswerkbegeleiding weet je zeker dat je kind nog extra uitleg en begeleiding krijgt, maar het is voor het gros van de ouders niet te betalen. Je kind een sleutel meegeven in de hoop dat het braaf zijn huiswerk gaat doen, is ook voor veel ouders een zorg. Het kan ook straat gaan hangen of verdwijnen in sociale media, telefoon of Playstation.
Bij het bedenken van deze pilot ‘Minder onderwijstijd” is hier nauwelijks aandacht voor geweest. Ons verzoek is dus simpel en duidelijk; Betrek ouders actief bij de pilot.
Tevens vragen wij ons af wat minder onderwijstijd doet met de prestaties van jongeren. Gaan de resultaten daadwerkelijk omhoog of juist omlaag? De kwaliteit van het Nederlandse onderwijs staat al langer onder druk. Uit internationaal onderzoek blijkt dat Nederlandse jongeren van 15 jaar slecht scoren op het gebied van lezen. De resultaten zijn de afgelopen jaren ook nog eens hard achteruitgegaan. De gedachte van de pilot is dat docenten meer tijd krijgen om de lessen beter te maken, maar als je minder les krijgt, kan het ook zijn dat je minder begrijpt en slechtere cijfers krijgt.
Oplossing lerarentekort
Een belangrijke reden om minder onderwijstijd te geven is het lerarentekort. ‘Onze vraag is of dit de juiste motivatie is om daarom minder les te geven. Hiermee los je misschien 1 probleem op, maar creëer je andere problemen. Volgens ons is daar te weinig bij stil gestaan in het uitwerken van dit plan’, aldus Marjet Winsemius, directeur van Voor Werkende Ouders. ‘Ouders maken zich al zorgen om hun kinderen als het gaat over prestatiedruk. Maak je deze niet juist groter nu? Ook zijn ze op zoek naar oplossingen wat je doet als je zelf werkt en jouw kind dus thuis is. Als ze jong zijn is er kinderopvang en de basisschool, maar vanaf een jaar of 10 is er eigenlijk niets. Ja, school tot een uur of 15 of 16 maar als ze nu al om 13 uur elke dag uit zijn, betekent dat ze langer alleen thuis zijn dan is social media of die Playstation wel heel verleidelijk. Of ze gaan op straat hangen. Wat doet het met kansengelijkheid als je ouders wel of geen huiswerkbegeleiding kan betalen? Wij willen dat dit allemaal in de pilot wordt meegenomen.’
Wat wij doen
Wij uiten onze zorgen over deze pilot en het gebrek aan ouderbetrokkenheid bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Ouders en jongeren moeten goed betrokken worden in deze pilot. Er moet verder gekeken worden dan het lerarentekort.
Stichting Voor Werkende Ouders
Het runnen van een gezin is als het runnen van een bedrijf. Zo laat ook deze Staat van het Gezin 2024 zien. Wij denken dat het makkelijker kan. Hierin speelt iedereen een rol, de politiek, de maatschappij, werkgevers, de media en ouders zelf. Wij lobbyen hiervoor. Wij vertegenwoordigen ruim 15.000 ouders in Nederland. Daarnaast helpen we ouders met simpele tips en tools op Wat Ouders Willen Weten en TijdBaas. Ruim 900 ouders denken met ons mee in onze denktank.