Investeer in de kinderopvang! Ouders zijn namelijk bezorgd over de toekomst van de kinderopvang, zo blijkt uit een peiling die we gedaan hebben onder 5091 ouders. 79% vindt dat een nieuw kabinet door moet gaan met de plannen om de kinderopvang betaalbaar te maken. Slechts 34% van de ouders denkt ook dat de overheid dit gaat doen. Ouders vinden dat werken meer moet lonen, zodat het bijdraagt aan de bestaanszekerheid van gezinnen.
Wij overhandigen vandaag namens ouders de onze oproep ‘Stop met jojoën! Investeer in de kinderopvang!’ aan de commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid in de Tweede Kamer. ‘Onze oproep is eenvoudig: Stop met jojoën! Investeer in kinderopvang. Investeer in een betaalbaar, simpel en toegankelijk stelsel. Markeer een stip op de horizon en werk daar gezamenlijk naar toe in het belang van kinderen, ouders en een gezonde arbeidsmarkt.’
Persbericht: Ouders bezorgd over toekomst kinderopvang
Uit een peiling van Stichting Voor Werkende Ouders blijkt dat ouders bezorgd zijn over de toekomst van de kinderopvang. 79% vindt dat een nieuw kabinet door moet gaan met de plannen om de kinderopvang betaalbaar te maken. Slechts 34% van de ouders denkt ook dat de overheid dit gaat doen. Ouders vinden dat werken meer moet lonen, zodat het bijdraagt aan de bestaanszekerheid van gezinnen.
Het demissionair kabinet had plannen om de kinderopvang vanaf 1 januari 2027 voor 96% tot de hoogte van het maximum uurtarief te vergoeden. Ouders zouden de resterende 4% en de mogelijke kosten boven het maximum uurtarief betalen. Om het stelsel toegankelijk, simpel en betaalbaar te maken voor ouders én iets te doen aan de toenemende arbeidstekorten staat er vanaf 2027 2,7 miljard gereserveerd. Met de val van het kabinet kwam dit plan op losse schroeven te staan. Nu is het de vraag wat een nieuw kabinet gaat doen met deze plannen.
BestaanszekerNIET
Uit de peiling, waaraan 5091 ouders meededen, blijkt dat 87% van de ouders de kinderopvang duur vindt. 71% geeft aan dat de overheid hen direct zou helpen in hun bestaanszekerheid als ze de kinderopvang betaalbaar maken want volgens 70% is het één van de grootste kostenposten van hun huishouden. ‘Ouders praten over bestaanszekerNIET als een nieuw kabinet bezuinigt op de kinderopvang, aldus Marjet Winsemius, directeur van Voor Werkende Ouders. ‘Het loont niet om meer te gaan werken. Sterker nog, het loont om minder te gaan werken. Dat is toch krom in een krappe arbeidsmarkt en in een tijd waarbij bestaanszekerheid niet gegarandeerd is.’
Complex
Ouders geven in de peiling verder aan dat het huidige stelsel te complex is. Volgens ouders moet een nieuw stelsel eenvoudig en betaalbaar zijn, geen terugvorderingen meer kennen en direct betaald worden aan de kinderopvang. Ouders zouden ook graag 1 portaal hebben waar ze al hun kindregelingen kunnen vinden. Wel maken ouders zich zorgen over de kwaliteit en de personeelskrapte in de sector. Als de vraag stijgt naar kinderopvang, dan zal de kwaliteit omlaag gaan en er te veel druk op het personeel komen. ‘Het is het kip of het ei verhaal. Het salaris moet omhoog, de werkdruk naar beneden, terwijl je gelijktijdig aan het financieringsstelsel werkt. Arbeidstekorten mogen geen excuus zijn om het voor ouders niet makkelijker en betaalbaarder te maken’, aldus Winsemius.
Jojobeleid
Volgens Marjet Winsemius maken ouders zich terecht zorgen. ‘Als we kijken naar de afgelopen 20 jaar dan zien we een jojo-beleid in de kinderopvang. Ouders zitten nog steeds met een stelsel dat alle risico bij hen legt, waarbij het in veel gevallen niet loont om meer te werken. En ook tijdens de formatiegesprekken is het totaal onduidelijk wat de formerende partijen willen met de kinderopvang’, vervolgt Winsemius. ‘Het is voor een nieuw kabinet verleidelijk om een streep door de 2,7 miljard euro te zetten en ouders te laten zitten met de hoge kosten en de risico’s. Maar daarmee laten ze de wens van ouders om meer te werken en daarmee tegelijk iets aan de arbeidstekorten te doen ook liggen. Daarom doen wij een hartgrondige oproep aan de Tweede Kamer om de 2,7 miljard te bewaken en niet te bezuinigen.’
Kinderopvang is goed voor de ontwikkeling
Kinderopvang is bovendien meer dan een arbeidsmarktinstrument zo blijkt ook uit de peiling. 96% van de ouders geeft aan dat de kinderopvang goed is voor de ontwikkeling van hun kinderen. Volgens Voor Werkende Ouders gaat het daarom niet alleen om een financieringsstelsel. ‘Zaken als taalontwikkeling, motorische en sociale vaardigheden worden gestimuleerd in de kinderopvang. Kinderen die die kans niet hebben omdat kinderopvang niet betaalbaar is voor hun ouders, lopen in ons huidige systeem een groot risico op achterstand. Deze achterstand halen zij niet meer in op de basisschool. De vraag is, wat is de maatschappelijke investeringsbereidheid van het nieuwe kabinet? Gaan we investeren in of bezuinigen op kinderen?’
Investeer in de kinderopvang!
Stichting Voor Werkende Ouders overhandigt vandaag namens ouders de peiling en de inbreng van ouders aan de commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid in de Tweede Kamer. ‘Onze oproep is eenvoudig: Investeer in kinderopvang. Investeer in een simpel, toegankelijk en betaalbaar stelsel. Markeer een stip op de horizon en werk daar gezamenlijk naar toe in het belang van kinderen, ouders en een gezonde arbeidsmarkt.’
De peiling
Graag geven we nog meer informatie over de peiling.
- N=5091
- De peiling is gedaan tussen 27 februari en 15 maart.
- 81,55% was vrouw, 17,65% was man, 0,8% was neutraal.
- 71,62% had een HBO/WO opleiding, 28,38% had een praktijkgerichte opleiding of lager.
Andere cijfers uit de peiling zijn:
28% zegt minder te gaan werken als het kabinet gaat bezuinigen. 4% zegt dan meer te gaan werken.
21% zegt meer te gaan werken als de overheid doorgaat met de plannen. 3% zegt dan minder te gaan werken.
46% zegt dat kinderopvang er alleen voor kinderen van werkende ouders is.
69% blijft hetzelfde aantal dagen afnemen als de kinderopvang betaalbaarder wordt. 1% gaat gelijk 5 dagen afnemen. 1% gaat minder dagen afnemen. 23% gaat meer dagen afnemen. Dat komt overeen met het aantal ouders dat meer wil gaan werken, 21%.
14% wil geen gebruik meer maken van opa en oma als de kinderopvang betaalbaarder wordt. 44% vindt het fijn als opa en oma dan ook blijven oppassen. 42% zegt dat opa en oma niet oppassen.
Op de stelling: ‘Personeelstekorten zien we niet alleen in de kinderopvang. We hebben een beter financieringsstelsel en betaalbaarder kinderopvang nodig zodat ouders meer kunnen werken’, zegt 79% ja.
89% van de ouders wil 1 portaal voor alle kindregelingen zodat ze makkelijk kunnen zien waar ze recht op hebben.
Waaraan moet een nieuw systeem voldoen:
Eenvoudig, betaalbaar, geen terugvorderingen, op 1 portaal met andere regelingen, directe financiering
79% wil dat een nieuw kabinet doorgaat met de huidige plannen.
82% van de ouders wil een systeem dat geen terugvorderingen kent.
62% vindt dat ouders een inkomensafhankelijke bijdrage voor de kinderopvang kunnen betalen.
72% wil de eigen bijdrage rechtstreeks aan de kinderopvang betalen. 11% aan de overheid en 16% aan de kinderopvang en de overheid.
Het jojobeleid
In 2009 was al duidelijk dat het stelsel makkelijker moest. In 2010 voerde Rutte I bezuinigingen door, maar loste de problemen in het stelsel niet op. In 2015 werd door Rutte II directe financiering voorgesteld. De bijdrage van de overheid zou rechtstreeks aan de kinderopvangorganisaties worden overgemaakt. Na 3 jaar werd dit plan door Rutte III in 2018 weer ingetrokken. Slechts een paar maanden later komt de kinderopvangtoeslagaffaire aan het licht. De gevolgen voor ouders blijken desastreus en het derde kabinet Rutte valt in januari 2021 als gevolg van de toeslagaffaire. Rutte IV stelde in december 2021 voor om de kinderopvang voor 96% tot het maximum uurtarief te vergoeden.
Stichting Voor Werkende Ouders
Het runnen van een gezin is als het runnen van een bedrijf. Wij denken dat het makkelijker kan. Hierin speelt iedereen een rol, de politiek, de maatschappij, werkgevers, de media en ouders zelf. Wij lobbyen hiervoor. Wij vertegenwoordigen ruim 15.000 ouders in Nederland. Daarnaast helpen we ouders met simpele tips en tools op Wat Ouders Willen Weten en TijdBaas. Ruim 900 ouders denken met ons mee in onze denktank.