Namens ouders hebben wij op 9 april een brief aan de informateurs gestuurd. Graag delen wij die!
Brief aan de Informateurs
Betreft; Gezinnen op de agenda
Bussum, 9 april 2024
Geachte heer van Zwol en heer Dijkgraaf,
Nederland telt 2,6 miljoen gezinnen met kinderen onder 18 jaar. De laatste gezinsvisie stamt uit 2008. Uit de Staat van het Gezin 2023 blijkt dat ouders het gevoel hebben er alleen voor te staan. 82% (in 2022; 74%) vindt dat er in de politiek te weinig aandacht is voor gezinnen. 59% is van mening dat het in de politiek niet over hun gezin gaat. Het is daarom dat wij u nu aanschrijven namens gezinnen in de hoop dat het uw formatietafel bereikt en u bereid bent om het gezin op de agenda te zetten.
Ouders willen bouwen op de overheid, op ondersteuning en voorzieningen zodat we in vrijheid keuzes kunnen maken om invulling te geven aan ons gezinsleven. Bestaanszekerheid, de rekeningen kunnen betalen, goed onderwijs, betaalbare kinderopvang, meer werken terwijl het niet loont, mantelzorg…het is slechts een greep uit de uitdagingen van ouders.
Graag dragen wij daarom twee belangrijke punten aan waarbij u de kans heeft om Nederlandse gezinnen te ondersteunen:
- Investeer in de kinderopvang. Er is nu 2,7 miljard gereserveerd vanaf 1 januari 2027 om de kinderopvang betaalbaar te maken. Uit een peiling onder onze achterban (N=5091) blijkt dat 79% hoopt dat u doorgaat met deze plannen omdat de kosten voor de kinderopvang hoog zijn en u dan bijdraagt aan de bestaanszekerheid van gezinnen. Het personeelstekort in de kinderopvang mag geen reden zijn om niet te investeren volgens ouders. Dit zijn twee trajecten die zijdelings aangepakt moeten worden. Het vraagt wel om een stapsgewijze invoering: De eerste stap is directe financiering en zet een stip op de horizon door ieder jaar de inkomensafhankelijke bijdrage kleiner te maken. Op deze wijze gaat het gefaseerd en kan de kinderopvang het aanbod uitbreiden. Er wordt momenteel niet geïnvesteerd door organisaties vanwege de onzekerheid en het jojobeleid van de afgelopen jaren. Bovendien krijgt een nieuwe uitvoerder op deze wijze de tijd om het nieuwe stelsel te faciliteren.
- Maak een gezinsvisie. Zorg voor een ministerie van gezinszaken, die overkoepelend kijkt naar beleid rondom gezinnen. Momenteel is er geen directie, geen afdeling binnen welk ministerie dan ook die zich bezig houdt met gezinnen en de impact van beleid op gezinnen. Zorg voor een gezinsraad die gevraagd en ongevraagd advies kan geven bijvoorbeeld over het gebrek aan voorzieningen op het platteland. Zorg voor een gezinspas zoals in België waarbij we gezinnen ook gericht kunnen ondersteunen en ze niet door allerlei hoepels moeten als ze een aanvraag willen doen voor financiële ondersteuning.
In ons omringende landen staat het gezin op de politieke agenda en is het de normaalste zaak van de wereld zo blijkt ook uit het rapport ‘Gezinsbeleid in ons omringende landen.’ In Nederland kunnen wij hierop grote stappen zetten. Dat begint echter met een visie en een departement dat er verantwoordelijk voor is. Wij zitten boordevol met ideeën van ouders zelf om hier een start mee te maken. We dragen hieraan graag bij. We hopen samen met u te bouwen aan een betrouwbare overheid die oog heeft voor gezinnen en de uitdagingen waar gezinnen voor staan.
Wij wensen u veel wijsheid toe en hopen dat u het gezin op de agenda zet.
Met vriendelijke groet,
Marjet Winsemius
Directeur Stichting Voor Werkende Ouders
Stichting Voor Werkende Ouders
Het runnen van een gezin is als het runnen van een bedrijf. Zo laat ook deze Staat van het Gezin 2024 zien. Wij denken dat het makkelijker kan. Hierin speelt iedereen een rol, de politiek, de maatschappij, werkgevers, de media en ouders zelf. Wij lobbyen hiervoor. Wij vertegenwoordigen ruim 15.000 ouders in Nederland. Daarnaast helpen we ouders met simpele tips en tools op Wat Ouders Willen Weten en TijdBaas. Ruim 900 ouders denken met ons mee in onze denktank.